Život v chudobe


Skúste si predstaviť, že by ste sa narodili do krajiny, kde by ekonomika nefungovala. Takéto miesto je aj Lagos v Nigérii. V Lagose žije veľmi veľa ľudí, ktorí nemajú čo dať do úst. Chudoba sa odzrkadľuje na každom jednom kroku. Deti sa potuľujú po uliciach krajiny. Živoria a chudoba ich dostihuje všade. Nemajú kde poriadne bývať. Bývajú v chatrčiach, ktoré častokrát sú postavené aj na vode. Takéto obydlie nie je však vhodné na bývanie. Ľudia sa v tejto krajine narodili. Nemôžu si nájsť prácu ani odísť z krajiny. Chceli by však žiť omnoho lepšie. Krajina je postihnutá veľkou chudobou a otroctvom.

 

Lagos

 

Mnohé ženy sú nútené pracovať svojim vlastným telom. Robia prostitútky. Lagos je známa krajina práve tým, že tam nájdete mnoho žien, ktoré ponúkajú rôzne sexuálne služby. Takto majú aspoň trošku peňazí, za ktoré si môžu kúpiť zopár vecí. V Lagose však ešte stále fungujú na výmennom obchode. Ľudia si vymieňajú potraviny, podľa toho, čo práve potrebujú. Vedia si vypestovať len máločo. Aj to, čo vypestujú je často nie moc chutné. Ľudia ponúkajú svoje uvarené jedlo priamo na ulici pred svojim obydlím. V takomto štáte by sme teda nechceli vôbec vyrastať. Môžeme byť radi za to, že sme sa narodili na Slovensku. Slovensko je trošku na tom lepšie.

 

chudobné deti

 

Ekonomika tu aspoň sčasti funguje, čo je dobrým znamením. Slovensko síce nepatrí k najbohatším krajinám a taktiež niektoré rodiny žijú veľmi chudobne. Ľudia si nevedia nájsť prácu, v ktorej by zarábali peniaze na slušný život. Život je veľmi namáhavý, pretože len tak tak máte na základné potraviny. Aj tie sú veľmi drahé a len máloktorá rodina si môže kúpiť naozaj kvalitné potraviny. Chceme žiť tak, ako žijú ľudia v Lagose? Nigéria je celá známa tým, že tam živoria a žijú vo veľkej chudobe. Aj tam sa však nájdu bohatšie štvrte, kde si žijú ľudia ako králi. To aj na Slovensku. Patríte medzi tých bohatších, ktorí si môžu aj nejaké financie odložiť alebo si môžu kúpiť aj drahšie veci?